Vägen till körkort för lastbil och buss

Lastbil och buss

Din väg mot körkort

Om du vill ta körkort för lastbil eller buss erbjuder vi kurser för C- CE- och D-körkort här i Västervik. Här kan du läsa om vad som gäller för de tre olika behörigheterna.

För alla dess behörigheter börjar du med att skaffa dig ett körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. Det gör du enklast här. Kontakta sedan oss så planerar vi gemensamt upplägget för din körkortsutbildning.

C-körkort

Körkortsbehörigheten C ger dig rätt att köra tunga lastbilar och personbilar med en totalvikt som överstiger 3 500 kg utan övre viktbegränsning. Du får också koppla på en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. Du måste ha fyllt 21 år för att få ta C-körkort och du måste redan ha ett B-körkort.

Ansök om körkortstillstånd för tung lastbil här

CE-körkort

Körkortsbehörigheten CE ger samma rätt som C med tillägget att du får koppla på en eller flera släpvagnar utan någon övre viktbegränsning. Då måste ha fyllt 21 år för att få ta ett CE-körkort och du måste sedan tidigare ha ett C-körkort.

Ansök om körkortstillstånd för CE-körkort här

D-körkort

Körkortsbehörigheten D ger rätt att köra bussar oavsett antal sittplatser och längd.

Du får också dra en släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. För att få ta ett D-körkort måste du vara minst 24 år gammal och du ska sedan tidigare ha ett B-körkort.

Ansök om körkortstillstånd för buss här